Iszlám és Korán

Módszertanunk

A Módszertan, mely a Koránsorok magyarázatainak felfedezését szolgálja

A Korán egy önmagát elmagyarázó isteni könyv, amely egy csodálatos módszertannal rendelkezik. Ez a módszertan lehető teszi a Korán beépített magyarázatainak felfedezését. Az egyes Koránsorok részletes magyarázata más releváns Koránsorokban található meg, így a Korán egy érthető Könyv anélkül, hogy annak megmagyarázásához más forrásra lenne szükség. A Korán hangsúlyozza, hogy a releváns Koránsorok megtalálása és a magyarázatok felfedezése egy olyan munka, amelyet egy egész szakértői csoport végezhet el, nem pedig egy egyedülálló személy (Korán 41:3).

Az említett módszertant arabul úgy hívják: al-Hikma. Az arab nyelv szavainak jelentése sokrétű, nehéz azokat egyetlen szóra lefordítani, de talán a szó al-Hikma olyasmit jelent, mint „A Bölcsesség”.  A továbbiakban, a könnyebb megértés érdekében úgy fogunk erre hivatkozni, hogy „A Módszertan”. Ha ezt a Módszertant használjuk,  senkinek nem kell követnie többé olyan személyeket vagy engedelmeskednie olyan személyeknek, akik maguknak követelik a jogot arra, hogy ők maguk értelmezzék az Isten által kinyilatkoztatott könyveket. A Módszertanról további részletek az alábbi linkre kattintva érhetők el (egyelőre csak angol nyelven): The Science of Discovering the Explanations of the Qur’an Verses

A természet és a vallás

A Korán az Isten által kinyilatkoztatott „jeleket/információkat” tartalmazza. Ha a Korán az adott Módszertan keretében helyesen kerül tanulmányozásra, az eredmény teljes mértékben összhangban van a természettel, hiszen a természet is Isten által teremtett „információkból áll.

A természet rendje, amelyet Isten létrehozott a földön, tökéletes összhangban van a könyveiben elrendelt parancsokkal. Isten meghatározta a dolgok természetes rendjét, majd isteni könyveket küldött útmutatókként, melyeknek követése szükséges e természetes rend fenntartása és megőrzése érdekében. Ez a teremtés és a vallás közötti közvetlen kapcsolat:

فَاَقِمْ وَجْهَكَ لِلدّ۪ينِ حَن۪يفًاۜ فِطْرَتَ اللّٰهِ الَّت۪ي فَطَرَ النَّاسَ عَلَيْهَاۜ لَا تَبْد۪يلَ لِخَلْقِ اللّٰهِۜ ذٰلِكَ الدّ۪ينُ الْقَيِّمُۗ وَلٰكِنَّ اَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَۗ

Fordítsd arcod teljesen e hitvallás felé, az Isten által felálított természetes rend (fitra = فطرة) felé. Ő ennek a természetes rendnek megfelelően alkotta meg az emberiséget. Semmi sem helyettesítheti azt, amit Isten teremtett. Ez az egyenes/helyes vallás, de az emberek többsége nem tudja. (Korán 30:30)

Mohammed Próféta (béke legyen vele) példája, az ún. Szunna

Isten küldöttének, Mohammednek (béke legyen vele) példája a legjobb példa, ahol megfigyelhetjük a természet és a vallás összhangját. Isten a következőt jelentette ki:

لَقَدْ كَانَ لَكُمْ ف۪ي رَسُولِ اللّٰهِ اُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُوا اللّٰهَ وَالْيَوْمَ الْاٰخِرَ وَذَكَرَ اللّٰهَ كَث۪يرًاۜ

„Bizonyára egy jó példa van Isten küldöttében számotokra, azok számára kik reménykednek Istenben és az Utolsó Napban, és sokat gondolnak/emlékeznek Istenre.” (Korán 33:21)

Isten küldöttének, Mohammednek (béke legyen vele) a példája, az ún. Szunna, a Korán gyakorlatba helyezett formája volt. Az alkalmazott gyakorlatot nem érthetjük meg anélkül, hogy azelőtt az elmélet lényegét megértenénk. Ezért Mohammed Próféta életmódját a Koránnal való egységében kell értelmezni. Mielőtt a Prófétáról szóló elbeszéléseket hitelesnek és magától értetődőnek vennék, össze kell hasonlítani azokat a Korán tartalmával.

A Korán, mint a Kinyilatkoztatások utolsó láncszeme

A Korán az utolsó isteni Könyv, amely teljessé teszi és lezárja az Isten által felállított vallás kinyilatkoztatási láncolatát. Ez a vallás az Iszlám, mely mindig az Isten akaratában való megnyugváson, az önmagunk Istennek való átadásán alapult.

A Korán nem tagadja és nem hagyja figyelmen kívül az előzetes Szentírásokat, hanem megerősíti, igazolja azokat. Mohammad Próféta (béke legyen vele) szintén felkereste az előző Szentírásokat követő embereket és bemutatta nekik a Korán és az azt megelőző isteni könyvek közötti hasonlóságokat. Hangsúlyozta, hogy a Korán megerősíti, igazolja az előzetes isteni kinyilatkoztatásokat. Ezt a példát kell követni, mikor nem muszlim személyek számára ismertetjük az Iszlámot.

További információ az Isten által kinyilatkoztatott könyvek egymáshoz való viszonyáról az alábbi linkre kattintva található (egyelőre csak angolul): The Qur’an as the Final Link of Revelation Chain

 

Add comment

Kategóriák

Quran Translation